Stela Dropca s-a născut la Nordul Moldovei, în orașul Edineț. A ajuns pentru prima dată în SUA în 2008 prin programul de schimb cultural Work and Travel. După ce a finisat studiile de licență în domeniul Finanțelor și cel de master în Științe Economice la Academia de Studii Economice a Moldovei visa să lucreze pentru Programele de Dezvoltare a Națiunilor Unite. A activat în cadrul a mai multor proiecte finanțate de instituții internaționale ca: Banca Mondială, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții. După mai multe vizite pe meleagul american, la finele anului 2015 s-a stabilit cu traiul în Chicago. Din 2017 face tranzacții imobiliare în Statul Illinois.
Care este povestea plecării tale din Moldova?
Probabil, ca și majoritatea, am ajuns în SUA pentru prima dată în 2008 prin intermediul programului Work and Travel. Am lucrat în calitate de cashier în statul Wyoming, într-un mic orășel turistic, Jackson Hole. Locuri absolut extraordinare și o natură de o frumusețe rară, dar eu nu îmi vedeam viitorul acolo. Tot în Wyoming pentru prima dată am avut tangență cu domeniul imobiliar. Mi-am găsit job într-o companie de Real Estate. Era un business de familie. Într-o zi cuplul respectiv a decis să mă ia cu ei la un showing. Era perioada crizei și vânzările se efectuau foarte rar. Dar uite ca anume casa la care am fost și eu prezentă s-a vândut chiar după vizita noastră. Această tranzacție managerii au argumentat-o cu prezența mea și de atunci eram mereu prezentă cu ei la fiecare showing. Îmi plăcea activitatea lor și undeva în adânc mi-a zburat un gând ca anume asta voi face dacă revin în America. Și uite-mă 10 ani mai târziu.
De ce Agent Imobiliar?
Domeniul imobiliar este unul foarte interesant. Îmi place să analizez prețurile pentru proprietăți, dar și mai mult îmi place să negociez. Scopul meu nu este doar să efectuiez o tranzacție, dar să construiesc o relație bazată pe încredere în urma căreia clientul să obțină ceea ce-și dorește: fie un preț maxim pentru proprietatea de vânzare, fie un preț cât mai jos pentru proprietatea căutată.
Ce studii ai urmat aici și care sunt criteriile pentru a deveni agent imobiliar?
Pentru a deveni agent imobiliar este necesar să deții licența de broker, pe care eu am obținut-o în 2017 în urma studiilor efectuate la Coldwell Banker School. Cerințele pentru statul Illinois sunt: trebuie să ai cel puțin 21 de ani, să ai o diplomă de liceu sau o diplomă echivalentă, să finalizezi un program de pre-licențiere aprobat de stat de 90 ore, dintre care 75 ore pot fi individuale și 15 ore în clasă, iar la final susții un examen care include întrebări de nivel național și de stat. La moment, continui să iau cursuri de perfecționare, care sunt la dorință.
Ce fel de proiecte și ce tip de vânzări gestioneazi în calitate de agent imobiliar?
După ce am obținut licența în prima lună am semnat și primul meu contract. Am deja câteva proprietăți vândute, la fel proprietăți inchiriate, dar și o proprietate comercială negociată. Gestionez următoarele tipuri de tranzacții din domeniul rezidențial: vânzare, cumpărare și închiriere și cel comercial: vânzare, cumpărare și închiriere, dar și proprietăți vândute de instituțiile financiare: forclosure si shortsale.
Ce fel de imobile se cumpără mai des și cum se stabilesc prețurile în regiunea Illinois?
Fiecare client are anumite caracteristici stabilite pentru proprietatea care și-o dorește: cineva caută casă cu un anumit număr de dormitoare și băi, cineva caută apartament, cineva își dorește o proprietate într-o anumită zonă, altcineva deschide afacere și are nevoie de spațiu comercial. Dacă să răspund subiectiv la această întrebare, atunci este casa, sub orice formă – apartament/casă închiriată/proprie, deoarece una din necesitățile primordiale ale omului este locuința.
Specialiștii în domeniu spun că prețurile sunt stabilite de piață, de raportul cerere și ofertă. De exemplu, când Preșendintele a anunțat modificării în domeniul scutirilor/reducerilor de taxe, instituțiile financiare au venit cu o majorare a ratei de interes. Respectiv, consumatorul fie a decis să amâne achiziționarea, fie să cumpere cât mai repede. Cei din urma nu au dat greș, pentru că după Government Shutdown din 2018, ratele de interes iarăși au fost majorate, ulterior acestea au influențat cererea. Prin aceste exemple vreau sa evidențiez faptul că prețurile nu sunt stabilite doar de un anumit factor, ci de o serie de factori și acțiuni.
Câți bani se câștigă din imobiliare?
Activitatea de agent imobiliar este o afacere ca și oricare alta, în care dacă vrei să ai success, să fii un profesionist atunci trebuie să investești în cunoștințe. Pentru fiecare tranzacție se percepe un comision și acesta nu este unul prestabilit.
Care sunt calităţile necesare unui agent imobiliar în SUA?
În opinia mea este nevoie de foarte multă perseverență și dăruire de sine. La fel, un agent mobiliar trebuie să “simtă” experiența de vânzare-cumpărare pe propria piele. Eu am trecut personal prin procesul de cumpărare și știu exact ce simte cumpăratorul și care scopuri urmărește. La fel am trecut și prin procesul de vânzare. Deci, îmi înțeleg perfect clienții.
Ce impedimente întâlnești în această profesie?
Este greu să te impui în această afacere, concurența e foarte aprigă și desigur trebuie să reziști dacă vrei să ai succes. Dar nimic nu e ușor și când ai și provocări e și mai interesant.
Ce obstacole poate întâlni un emigrant care dorește să devină agent imobiliar în Sua?
Dacă vorbim de obstacol probabil, ca și în alte profesii, este acel cultural. Încadrarea într-o societate nouă necesită timp și multă muncă, dar când vrei să te impui drept profesionist într-un anumit domeniu atunci acestea se dublează.